Comfort binnen

Cardanisch aanrecht

Veel Breehorns zijn voorzien van een fraaie plank boven het gasfornuis. Het aanrecht wordt hierdoor een flink stuk groter. Helaas blijft het aanrecht, en dus ook deze plank, tijdens het zeilen niet horizontaal. Een kop koffie inschenken, even iets neerzetten of een boterhammetje smeren is dan niet eenvoudig. Met een kleinere plank op het gasfornuis is dat allemaal wel mogelijk.

Dat gaat als volgt:
Maak de plank aan de zijkanten en aan de achterkant zoveel kleiner dat hij net binnen de afwerklatten van het aanrecht kan bewegen. Maak er wel weer nieuwe latten omheen. Zorg dat het gasfornuis vrij kan bewegen. Leg de plank op een zodanige wijze op het frame van het gasfornuis dat hij bij scheef hangen niet de randen van het aanrecht raakt. Schroef aan de onderkant vier ronde rubberen stootdopjes, zodanig dat de plank niet meer kan verschuiven. Onder helling kan rustig een kopje koffie worden neergezet, een boterham gesmeerd etc.  Gebruik desnoods voor de zekerheid nog een antislipmatje.

Fruitmandjes

Vooral op wat langere reizen is het ideaal om fruit en groente, niet al te kneusbaar, goed geventileerd en makkelijk controleerbaar op bederf, te bewaren. We ontwierpen de volgende constructie. Het werkt prima, is wegneembaar en kan gewassen worden. De ingredienten zijn: twee rvs beugeltjes, elastieke lijn, een viertal zelfborgende haken, een stuk boordreling netwerk niet te grootmazig, wat takelgaren en vooral veel geduld om het in elkaar te zetten. Na wat gepruts ontstaat een Breehornwaardige verrijking van je interieur.

fruit_2fruit_1fruit_0

 

Geluiddemping drinkwaterpomp

Soms maakt de drinkwaterpomp aan boord veel lawaai, vooral na kort watergebruik duurt het lang voor de druk in het systeem weer op niveau is. Het lawaai hangt sterk af van het type pomp, maar het meeste lawaai wordt veroorzaakt door wat de pomp zoal in trilling brengt. Als de ondergrond, waarop de pomp is bevestigd,  in een kastje zit, dan werkt het kastje letterlijk als klankkast. Moderne, harde slangen en koppelingen kunnen veel herrie veroorzaken, als ze de boot ergens raken. Om de pomp stiller te krijgen, moet je dus vooral proberen om het contact met de boot te minimaliseren en zo flexibel mogelijk te maken. Monteer de pomp daarom bijvoorbeeld op zachte rubber doppen. Zelfs ophangen in stevige elastiek of een stuk fietsband kan een aanzienlijke verbetering geven. Zorg er ook voor dat de slangen, die van de pomp komen goed vrij zijn en zet ze goed vast, zodat ze niet kunnen tikken of trillen.

Gereedschapskistje

De foto’s laten mijn gereedschapoplossing zien. Ik heb een mooi klein gereedschapskistje dat in de onderste trede van de trap staat. Aangezien ik toch altijd vaak snel hetzelfde spul nodig heb, heb ik er een makkelijk bereikbaar plankje bijgemaakt, waar je tweemaal drie verschillende maten schroevendraaiers (kruiskop en recht), twee steeksleutels maat 10 en 12 en een kleine baco kwijt kunt. Het is echt erg handig.

trapkastje_2

trapkastje_1

 

Glijdende kaarten

De kaartentafel is de tafel voor de kaarten. Tenminste in de haven en bij voordewindse koersen. Hoog aan de wind over bakboord wil de waterkaart nog wel eens van de tafel afglijden. Een paar kleine stukjes van ‘plakkauwgum’ of Buddy op de hoeken van de kaart houdt hem zonder beschadigingen onder alle weersomstandigheden op zijn plaats.

Motor als droger

Hoe krijgen we natte kleding droog tijdens een vochtige of koude periode, zonder voldoende zonne-uren? Hang na het aankomen in een haven of ankerplek de natte kleding in de toiletruimte en open het serviceluikje van de motor linksonder. Sluit de toiletdeur en laat het bovenluikje open. De motorwarmte zal dan door de toiletruimte circuleren en via de natte kleding opstijgen door het geopende luik.

Het resultaat is verbluffend, binnen zeer korte tijd kan de kleding droog worden opgeborgen, klaar voor een volgende natte tocht. De motor is reeds na relatief kort gebruik voldoende warm om een bevredigend resultaat te kunnen bereiken.

Toilet piept

Gaat uw boordtoilet ook wel eens moeilijk, piept het en pompt deze zwaar? De oplossing is snel en eenvoudig: een klein scheutje olijfolie in de pot. Het resultaat zal u verrassen!