Comfort bovendeks

Buiskap verlengen

Wilt u eigenlijk wel een verlengde buiskap voor in de haven, maar vindt u het teveel werk om hem op te zetten en op te ruimen. Met deze uitvoering kunt u genieten van een extra beschutte plek in de kuip, geen regen naar binnen bij achterlijke wind en vlot op te zetten en op te ruimen.
De ritsen aan de bestaande buiskap en achter rond de buis zijn in tweeën gedeeld, zodat zelfs één helft kan worden omgeslagen (bv beschut tegen de wind, maar wel in de zon). De achterste buis bestaat uit 4 delen, zodat dit gemakkelijk is op te ruimen in een bakkist. De buis staat scharnierend in de schootlier, zodat geheel ook naar voren is te klappen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I-winch, hulp bij het lieren

Deze lierhulp (vrije vertaling van de i-winch) ondersteunt bij alle lierhandelingen. Of het nu om de zeilen of het anker gaat. Je maakt met hulp van een elektrische schroevendraaier de gewone lier als het ware elektrisch. Zie ook https://youtu.be/7CncFCvCmi0

 

Onderscheid lijnen met gekleurde takelingen

Gebruik voor het maken van een takeling op je landvasten verschillende kleuren. Korte landvasten (10 m max) met bijvoorbeeld een rode takeling, twee (14 m ongeveer) met blauwe en twee lange landvasten (20 m) met witte takelingen.  Twee met de rode en twee met blauwe liggen voorin, dus die zijn gemakkelijk bij de hand. De rest ligt achter. De witte onderop, want die heb je niet zo vaak nodig. Erg handig als je instructies wil geven aan je bemanning: “pak twee rode voor de voor- en achterlijn en een blauwe voor de spring”. Geen gezeur met zoeken in de bakskist, welke je wilt gebruiken.

Stroomkabel van dek

We kennen allen het probleem van de stroom kabel (“Duitse landvast”) over het dek en het gevaar van struikelen hierover. Een simpele oplossing is de kabel aan de zeereling te bevestigen. Hiervoor kun je de ophangringen voor plastic douchegordijnen gebruiken, te verkrijgen in elke sanitair zaak waar ook ter wereld. Probleem opgelost.

stroomkabel_2

stroomkabel_1

Zonnetentje

Op zoek naar een eenvoudig en goedkoop zonnetentje? Koop een zogenaamde strandmossel, een schelpvormig strand tentje met grondzeil. Dit tentje is voorzien van flexibele baleinen die de schelp en grondzeil strak en in de gewenste vorm houden. Om het tentje aan te passen doe het volgende:
1. Knip het grondzeil uit de tent maar laat het stiksel zitten voor de stevigheid.
2. De boven boog spannen tussen de voetrails aan beide boorden.
3. De oorspronkelijke haring bevestigingen vast maken aan de buiskap.

Klaar is kees. Ik heb de strandmossel te koop gezien op Terschelling voor minder dan 10 euro.

mossel